PORTRET DE AVIATOR: ADRIAN VALENTIN DINCA de Mihai-Athanasie Petrescu

ADRIAN VALENTIN DINCĂ

26551715_10212420769448870_838869147_n

Adrian Valentin Dincă, pilotul de la Compania Naţională de Transporturi Aeriene TAROM, s-a născut în satul Copăceanca, com.Călinesti , jud. Teleorman la data de 13.09.1970. A urmat şcoala generală în satul său natal, alegând apoi să studieze la Liceul de Matematică-Fizică  din Alexandria, între anii 1984-1988.

Nu a luat contact cu aviaţia decât destul de târziu, în 1986 când “am avut ocazia să zbor pentru prima dată între Bucureşti-Timişoara , ca pasager, evident, cu un avion de tip Tu 154 … a fost momentul în care s-a declanşat dorinţa de a deveni pilot (menţionez că şi tatăl meu a fost în tinereţe elev pilot sportiv, dar nu a performat, din motive bine ştiute în anii 55-60)”. Probabil că bucuria zborului a fost mare, pentru că Adrian Dincă a căutat apoi şi alte prilejuri de se desprinde de sol. Datorită faptului că tatăl său, inginer agronom, a beneficiat de serviciile aviaţiei utilitare pentru întreţinea culturilor agricole din zona Rădoieşti, tânărul absolvent de liceu a putut zbura în vara lui 1988 cu cu pilotii de la utilitară

Între anii 1988-1992, teleormăneanul Adrian Valentin Dincă a urmat Institutul de Aviaţie ”Aurel Vlaicu” de la Boboc, jud.Buzău. A început să zboare pe avioanele Zlin 142 şi AN 2, după care a continuat la Băneasa, făcând trecerea şi pe bimotorul BN 2 Islander.

Tânărul pilot şi-a început activitatea profesională la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu”, de la Clinceni, unde a activat între anii 1992-1995.

Anul 1996 a prilejuit pentru Adrian Dincă trecerea de la aviaţia sportivă la cea comercială. S-a angajat la TAROM, unde a început să zboare pe avioane comerciale de tip Antonov AN 24.

Compania aeriană română a fost nevoită în acei ani să îşi reînnoiască flota de avioane de pasageri, renunţând la aeronavele fabricate în Uniunea sovietică în favoarea unora importate din vest. Mediul curier turbopropulsor menit să înlocuiască Antonovul a fost ATR-42. Aşa se face că, în ianuarie 1999, Adrian Dincă a plecat în Franţa, la Toulouse – oraşul faricanţilor de avioane, unde a făcut cursul necesar trecerii pe noul tip de avion. După aceea a rămas la TAROM, unde zboară şi în prezent, în calitate de pilot instructor examinator, recepţie şi control, desigur, la ATR 42.

Din 1992 până în 2015, Adrian Valentin Dincă a acumulat peste 10000 de ore de zbor, dintre care 9500 doar pe ATR, in mare parte in calitate de instructor; la acestea adauga domnia sa si peste 1600 de ore de simulator, necesare perfectionarii pregatirii sale: Ca şi locuri, în calitate de pilot, aş avea mult de povestit, spune el. Am facut simulatoare de zbor în Thailanda, la Bangkok, Toulouse, Franţa, Bruxelles, Belgia, iar din 2011 la Paris; am zburat pe toate aeroporturile din România, iar în Europa … Sofia, Belgrad, Budapesta, Istanbul, Kişinau, Varşovia,

Praga, Atena, Viena, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Berlin, Milano, Treviso, Ancona, Bari, Bologna, Parma, Verona, Salonic, Larnaca, Cairo, am executat curse charter în Antalya, Zagreb, Preveza (Grecia), Dalaman (Turcia), Zilina (Slovacia), Dubrovnik … şi altele …

Între decembrie 2002 – ianuarie 2003, pentru circa 6 săptămâni, am avut şansa să pot zbura în Egipt pentru compania Egyptair (prin compania Tarom), având ocazia să văd Cairo, Luxor, Hurgada, Sharm-el Sheik.

Rememorând etapele împlinirii sale profesionale, domnul Dincă mărturiseşte:

De-a lungul carierei am avut parte de oameni buni, de la care am invatat sau am ”furat” meserie, ca în orice domeniu dealtfel … Incidente majore nu am avut, însă am executat multe zboruri grele, noaptea în zonă de furtuni de zăpadă, ceaţă, turbulenţa şi vânt puternic, căci orarul de zbor trebuie respectat, numai în situatii deosebit de potrivnice zborului se pot amâna sau anula cursele.

Viaţa domnului Adrian Dincă nu se limitează la meserie. E căsătorit, are un băiat de 7 ani, soţia lui lucrează … tot la Tarom, ca însoţitoare de bord.

În afară de aviaţie, îmi place să citesc, să călătoresc, să vizitez muzee şi alte locuri cu încărcătură istorică, să merg la ţară, unde să stau în natură …

Teleormanul?

Deşi în Teleorman ajung cam o dată la 2 luni, atunci când ajung, o fac cu plăcere; chiar dacă nu e un judeţ bogat, sau o zonă turistică de interes major, pentru mine reprezintă mult … aici m-am născut, am copilărit … de aici am plecat în viaţă …

Fotografiile si titlurile acestora apartin domnului Adrian Valentin Dinca

Scrie un comentariu

Din categoria Portrete, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s