RAID AERIAN ROŞIORII DE VEDE – SILIŞTEA GUMEŞTI – ROŞIORII DE VEDE (3) de Mihai-Athanasie Petrescu

III

Aşa cum am promis, încerc să expun acum starea judeţului, aşa cum am constatat-o de la o altitudine medie de 700 de “pişere”, cum se zice pe-aici.
După despărţirea de Roşiori, prin traversarea căii ferate magistrale, ne-am indreptat cu hotărâre spre nord. Cel mai simplu reper, în afară de râul Vedea (în stânga pozei), este calea ferată Roşiori-Balaci-Costeşti-Piteşti (să trăieşti), care m-a ajutat, în bună măsură, la identificarea localităţilor de pe traiect.
Prima dintre ele, Brebina, numită, pe calea ferată, Papa (de la Teleorman). Tot ce stiu despre satul ăsta e că pe vremuri avea o crescătorie mare de porci, apoi una, ceva mai mică, de struţi, şi că la marginea pădurii (evidentă în foto) am văzut, odata, demult, o căprioară.
img1103n
Un peisaj frumos cu câmpia teleormanului. În zare, spre est, comuna Saceni, locul de baştină al Irinei Burnaia.

img1107l

Următoarea localitate pe hartă şi după spusele specialistilor este Beuca

img1109te
Sursa de lapte, lână şi pastramă

img1140mt

Downtown Beuca

img1150m

img1151z

img1187s
Peisaj lacustru, sau, mai bine zis, băltustru.
img1163w

Drăcşănei. În satul ăsta trăia, până de curând, un învăţător bătrân, nea Antonică Popescu, care a întemeiat un muzeu etnografic. Sper că muzeul va dăinui, deşi nea Antonică nu mai e.
img1175u

Zâmbreasca este localitatea natală a unei colege de la “Mileniul 3”, poetă care aşteaptă, zilele astea, să îi apară a doua placheta de versuri. Am fost cu cenaclul nostru acolo de câteva ori, odată am avut surpriza să văd un Boeing 737 destul de jos, iar cu altă ocazie un Antonov AN-12.

img1211eb

img1215dd

img1217l

img1231qg
Una dintre sondele din zona Siliştei. Acum 30 de ani le-am văzut şi in funcţiune.
img1273eo
Dacă cineva e curios cum e recolta, să judece singur. Sus, putin spre dreapta, Siliştea-Gumeşti. Mai la stânga se vede fosta bază aeriană …

img1237c
… de care ne apropiem pentru escală
img1243tz

img1279y

img1285n
Aterizarea pe pista fostului aerodrom militar a fost uşoară. După câteva secunde, doi tineri păzitori ai vechiului hangar plin cu utilaje agricole au apărut de nicăieri, şi-au arătat erudiţia în materie de elicoptere şi ne-au oferit un bidon mare, cu apă. L-am golit pe jumătate şi le-am mulţumit frumos. Apoi am făcut nişte poze, dovada clară a reuşitei raidului nostru.
img1294ys

img1300le

După o decolare lină, ne luăm rămas bun de la baza monahică Siliştea.

img1323bt

O privire spre dreapta, vedem drumul spre comuna Balaci. In plan mai apropiat, gara care deserveşte Siliştea şi Balaci, cam la fel de îndepărtată de amândouă.

img1331yb
Calm, pilotul admiră peisajul judeţului său preferat.
img1351q

La întoarcere, vederea acestui sat, cu ulite radiale, mă trimite cu gândul la Place de l’Etoile

img1416hd
A fost o experienţă extraordinară. O să spuneţi că, pe lângă alte TR, cu destinaţii exotice şi obiective turistice de vis, acest mic raid de câteva zeci de kilometri e un mizilic. Dar de abia acum am înţeles câtă dreptate au piloţii ulemişti: de fapt, asta este frumuseţea zborului; altitudine destul de mică pentru a vedea şi recunoaşte locurile de jos, viteza de plimbare, nu de competiţie, şi prietenie.
Le mulţumesc încă o dată lui Laci şi lui Sebastian că mi-au prilejuit o asemenea experienţă. Cu atât mai mult cu cât mulţi dintre prietenii si elevii mei profită de pe urma ei, prin nişte imagini, altfel, imposibil de văzut de către ei.

  • Sfârşit   –

Scrie un comentariu

Din categoria Memorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s