DESPRE FLORIAN TROSCOT: CRITICA LITERARĂ şi nu numai (1)

DSC00015

„Despre FLORIAN TROSCOT ar fi de spus în primul rând că practică o proză tradiţionalistă, realistă, cu situaţii ale lumii contemporane pe care le doreşte cât mai complexe. Este un autor al energiilor vitale, oamenii din proza lui sunt puternici, violenţi, lipsiţi de rafinament intelectual, dar cu atât mai credibili. Zona de inspiraţie este cel mai des cea rurală. A fost comparat cu Marin Preda, Zaharia Stancu şi în ceea ce mă priveşte ţin la apropierea de Ioan Neşu sau Ovidiu Dunăreanu dintre contemporanii apropiaţi.

Florian Troscot este însă un autor destul de personal pentru a se debarasa de aceste modele şi similitudini în căutarea unui registru propriu. El este un creator care cred că va trece curând de la proza scurtă la roman”.

Horea Gârbea,

( Siluete de luptători în zarea câmpiei, Introducere la volumul Nepoţii lui Moromete,13 scriitori din Teleorman, Editura Muzeului Literaturii române, Bucureşti, 2003, pag.9)

*

 

 

„Talent epic viguros, cu inserţii de umor. Construcţii epice încântătoare, personaje individualizate mai ales prin limbaj.

Prozele publicate vădesc un talent proaspăt şi original, în linia spiritului marilor prozatori munteni Gala Galaction şi Marin Preda.

Mă voi opri la o proză (Falsa parabolă), scrisă cu bun meşteşug, cu o încadrare specifică unui autor stăpân pe uneltele sale, ratează, din nefericire finalul.

Opinăm că scrierile din acest volum antologic, în care autorul debutează editorial, confirmă talentul unui prozator dotat şi original, scriitor adevărat, unul dintre cei mai înzestraţi creatori epici care s-au ivit în spaţiul teleormănean în ultimul deceniu”.

Iulian Bitoleanu

(Drum,Nr 3,(96) din 19-25 ianuarie,2000),

*

„… viguros şi realist, cu influenţe prediste, şi sigur pe sine, este Florian Troscot. Textele acestuia sunt povestiri-parabolă, cu atente investigaţii în cotidian şi în „rana” unor destine, chiar dacă, uneori, efectul e de diluare şi livresc. Oricum, reuşitele de privire comportamentist-filozofice şi cu o epică adecvată sunt Falsa parabolă, Rătăcire, Semne de întrebare şi Spre asfinţit”.

Ştefan Vida Marinescu

( O geografie spirituală a sudului, -interpretări critice-, Editura Euro Vida M, 2000, pag. 82)

*

 

 

„În fine, de sub pana lui Florian Troscot ies proze cu notaţii etice dense pe fondul unei atmosfere mai arhaice, precum povestea păstorului care şi-a pierdut oile pe furtună în „Falsa parabolă”, dar şi moderne, ca în naraţiunea „Rătăcire”.

Stelian Ciampuru,

(Festin cu reverii nobiliare, Meandre, nr. 2, 1999.)

 

*

 

 

 

„Cu două proze – Scene cu pensionari şi Adevărul Cileştilor – e prezent în rândul „nepoţilor lui Moromete”, Florian Troscot, care a debutat editorial în 2001 cu volumul 12 proze scurte.

Faptul cotidian trece în proza sa în flash-uri generalizatoare, ipostaziind situaţii semnificative spaţiului epic în care îşi ancorează lumea ficţiunii sale”

Ana Dobre,

(Literatura Sudului – Sudul în literatură, O altfel de poiană a lui Iocan, SUD, Nr. 6(48) – ANUL 6 – IUNIE, 2003)

*

 

Unsprezece Prozatori din Sud”

 

Florian Troscot (născut în 1955 la Rădoieşti-Teleorman, acum jurist la Roşiorii de Vede) a scos, în 2001,la Editura Tipoalex, volumul „12 proze scurte”.

Horea Gârbea îl vede în umbra lui marin Preda. Semne de întrebare este construită pe monologul selectiv, detaşat al nepotului şi pe dialogul propriului părinte cu bunicul/tatăl într-un discurs mai nuanţat. Cele două registre se găsesc în pagină în grafii diferite. În Cismele, la mijloc este o căsătorie care mizează, la nuntă, pe o pereche de cizme pentru Vache. Cum cizmele nu satisfac intenţia nuntirii cade într-o lume rurală cu morală cam rigidă: „Pe uşa deschisă de Lisandru, gata s-o smulgă din ţâţâni, şi-nchisă iute, mai mult trântită de Voicu, a năvălit un val înalt de aer rece, curat” – aflăm în final”.

Nedelea Tiu

( DRUM, anul VI, Nr. 22(218) din 1-7 iunie, 2002)

*

„Florian Troscot „practică o proză tradiţionalistă, realistă,cu situaţii şi personaje ale lumii contemporane pe care le doreşte cât mai complexe. Este un autor al energiilor vitale, oamenii din proza lui sunt puternici, violenţi, lipsiţi de rafinament intelectual, cu atât mai credibili. Zona de inspiraţie este cel mai des cea rurală”. Într-adevăr, un portret apropiat scriitorului.

Compararea cu Marin Preda sau Zaharia Stancu este onorantă, dar nu se susţine chiar întru- totul.

Poate e mai aproape de părintele Moromeţilor, fiindcă lirismul lui Zaharia Stancu se manifestă la Florian Troscot doar ca o risipire strălucitoare, nu ca fond al percepţiei ca la marele prozator”.

Liviu Comşia

                 (Pe podişcă, nepoţii lui Moromete (III), Drum, Nr. 3(303) din 17-23 ianuarie,2004).

*

 

 

STEAUA CARE A RĂSĂRIT

 

FLORIAN TROSCOT

 

„Avându-şi punctul de plecare în lumea satului, cele patru proze (Falsa parabolă, Semne de întrebare, Rătăcire şi Spre asfinţit) ale lui F.T. (…), sunt scrise meticulos, părând a fi mai degrabă nişte exerciţii literare în vederea continuării unor scrieri de mare amploare, unele dintre ele apărute deja în revista Luceafărul, înainte de 1989, tânărul prozator fiind şi premiat de această prestigioasă publicaţie la cea de-a IV-a ediţie a Concursului naţional de proză scurtă „MARIN PREDA”, 1988.

Despre prozele publicate în „Luceafărul” s-a spus:”…vădeau un talent proaspăt şi original, în linia spiritului marilor prozatori munteni ca Gala Galaction şi Marin Preda. Anii care au trecut, după Revoluţie, l-au împins pe tânărul prozator, fără voia lui, într-un con de umbră, din care încearcă să iasă acum, cam înghesuit, în această arcă nefericită întitulată „Festin cu reverii nobiliare”(Ed. Euro Vida M, 1999).

( …………………………………………………… )

Totuşi, alături de prozele publicate în revista „Luceafărul”, cele patru scrieri din acest volum de debut colectiv confirmă talentul unui prozator dotat şi original, scriitor adevărat, unul dintre cei mai înzestraţi creatori epici care creatori epici s-au ivit în spaţiul teleormănean în ultimul deceniu”.

Anghel Gâdea

Roşiorii de Vede, 3.01.2000.

(DRUM, Anul IV, nr. 3(96) din 19-25 ianuarie, 2ooo)

Scrie un comentariu

Din categoria Florian Troscot

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s